Muis uit Huis

Hoe vaak heb ik deze muis al naar de basiliek gedragen? (foto: M. Minkema)
Muis in huis

We hebben muizen. Regelmatig draven een paar door het huis en gedragen zich alsof wij te gast zijn. Maar ik ben erg goed in muizen vangen. Ik zit ze achterna met een glazen kom en afgelopen jaar heb ik zeker acht te pakken gekregen. Dan draag ik de muis altijd voorzichtig naar de half in onbruik geraakte RK-Basiliek Sint Bavo, even verderop. Daar ligt een mooi plantsoen omheen. Bovendien staat er een grote afvalbak die altijd uitpuilt; een goede start van een nieuw leven lijkt me.

Nu weet ik niet of ik dit goed aanpak. Want de muizen die ik vang lijken steeds groter en dikker te worden. Ik vraag mij wel eens af: zet ik steeds dezelfde muizen uit? Heeft iemand verstand van muizen? En kan die hier iets over zeggen met de volgende gegevens?
De Muizenroute van woonhuis (A) naar plantsoen (B)

De afstand tussen mijn huis (A) en de basiliek (B) is 500 meter. Op de route zitten een aantal hoeken (waar de muizen zich misschien weinig van aantrekken) en een brug over een grote vaart. Hoe ver moet ik lopen? En moet ik de muizen misschien desoriënteren door de glazen kom te blinderen en rond te zwaaien? Laatst las ik iets over duiven met ‘GPS-cellen’ in hun snavel om hun weg te vinden. Ik vrees dus het ergste.