De Soepkom van Hitler

Herberg met Duits sfeertje in het Belgische dorpje Brûly-de-Pesche. Het zwijn aan de wand heeft wellicht nog toegezien hoe de nazi's hun overwinning op de Fransen vierden.
Herberg met Duits sfeertje in het Belgische dorpje Brûly-de-Pesche. Het zwijn aan de wand heeft wellicht nog toegezien hoe de nazi's hun overwinning op de Fransen vierden.

Het begrip schuldig landschap is bekend, maar bestaat er ook zoiets als schuldig servies? Tenslotte heeft Hitler zelf deze kom in handen gehad. Er vegetarische soep uitgeslurpt en intussen aan bloed gedacht. Het stuk aardewerk is zo’n merkwaardig fragment dat de geschiedenis heeft overleefd, terwijl het Belgische dorp eromheen is gemangeld door de oorlog.

De herbergierster besluit tot het halen van de kom.

Brûly-de-Pesche heet dit houthakkersgehucht in het uiterste zuiden van Wallonië, dat voorjaar 1940 werd ontruimd door de Duitsers. Hier zou het hoofdkwartier komen van Hitler tijdens zijn Blitzkrieg tegen Frankrijk.

Niet wetend wat boven mijn hoofd hangt.

Binnen een paar weken was de Wolfsschlucht klaar, inclusief bunker en een zwembadje voor Hitler. Die kwam op 6 juni aangevlogen en hij moet hier een prima tijd hebben gehad. Commanderend en telefonerend vanuit houten barakken, ’s avonds de vlotte opmars volgend op filmjournaals in de dorpskerk en tussendoor dus die groentensoep etend uit zijn grote, speciaal aangevoerde Führer-kom in de Beiers ingerichte herberg.

Wat nu?

De afloop is bekend, en het oorlogstuig omgesmolten. Van bewondering voor Hitler is hier niets te merken. Maar als je vraagt naar die tijd, komen wel grote, op karton geplakte foto’s vanachter de bar tevoorschijn met energiek voortstappende nazi-kopstukken op de dorpspaden van Brûly-de-Pesche. De Führer-kom is achtergebleven – misschien bewaard als kostbaar kleinood?

...

Op de onderkant staat dat de kom is gebakken namens de Reichsarbeitsdienst bij Hutschenreuther in 1938. Zou Hitler met de dobberende stukjes prei en wortel hebben gespeeld alsof het zijn tanks waren? Vast. Zou hij hebben vermoed dat deze mok ooit de drinkbak zou worden van de herberghond? Want dat is het nu. Nee, vast niet.