Haat doet Leven

Een boeketje Haat doet Leven op vruchtbare bodem in een parkeergarage.

Naast geloof, hoop en liefde is haat een krachtig levenselixer. Vandaag kwam ik een energiek voorbeeld tegen in de vorm van een zorgvuldig geformuleerd briefje. Het is met veel tape geplakt aan een zuil in de parkeergarage van het Berlijnse Charité-ziekenhuis, pal naast een plek gereserveerd voor gehandicapten. Leest u even mee?

Haat doet Leven - proza in een parkeergarage in Berlijn.

Was bist du nur für schäbiger Mensch. Fluch über Dich! 67€ musste ich für den von Dir gemachten Schaden zahlen. Schäme Dich! Meine Krankheit wünsch ich Dir. Ein Anwohner

Het is duidelijk: de schrijver is onmetelijk onrecht gedaan. Eerst door ziekte, en daarna ook nog door een medemens. Misschien was het een krasje op de lak, of een deuk in de rollator; het doet er niet toe. En ook de schuldige doet er niet toe. Wat hier eigenlijk staat, is dat ellende het enige houvast is in het bestaan van de schrijver. Die daar dus op moet bouwen om er nog wat van te maken.

Toegift Haat doet Leven proza in een Berlijnse parkeergarage.

Ik kan mij vergissen, maar ik denk dat de auteur nog jarenlang te leven heeft. En dat vooral om dagelijks te kunnen checken of de boodschap hier nog hangt.

Wer das Plakat entfernt, soll Unglück erfahren! April 2015