Rampzalige Reclame

Reclameballon van het Leidsch Dagblad. De krant had iets met bollen: bovenop haar oude kantoor prijkt een globe (bron: Katholieke Illustratie, 21-10-'25)
Reclameballon van het Leidsch Dagblad. De krant had iets met bollen: bovenop haar oude kantoor prijkt een globe (bron: Katholieke Illustratie, 21-10-'25)

Het Leidsch Dagblad bedenkt iets leuks. Op de 3-Oktoberfeesten van 1925 zal een luchtballon reclame maken voor de krant. Dat gaat fout. Bij het opstijgen hangt een jongetje aan het uiteinde van een ankertouw. Binnen een paar tellen bungelt de tienjarige Ebel Magnin bijna honderd meter boven de grond. Het Leidsch Dagblad is bij deze verzekerd van landelijke aandacht. Maar hoe loopt dit af?

Het is de nachtmerrie van iedere reclamemaker; dat je geen controle meer hebt over de boodschap. Dat je iets over het hoofd hebt gezien. Dat toeval, dom ongeluk of een stommiteit roet in het eten gooit.
Dat komt ook nu nog voor, in onze tijd van gelikte reclamecampagnes. Afgelopen zomer bijvoorbeeld, bij een tv-spotje voor Oldtimerdrop met vrolijke zwart-wit archiefbeelden van een goochelaar in Joure. De commentaarstem vertelt hoe de man het dorp werd uitgejaagd na het weggoochelen van een dropje. Daar kwamen woedende reacties op, omdat de artiest was herkend als de joodse Cornelis Hauer, die in 1943 uit angst voor de Gestapo zelfmoord pleegde.
Tuffi verlaat Schwebebahn-wagon nr. 13 tussen de haltes Alter Markt en Adlerbrücke. Het is een trucage-foto, want van het ongeluk bestaan geen opnamen (bron: het www)

Oliedom was de actie van het Duitse circus Althoff. In de zomer van 1950 stond de tent in Wuppertal en het leek een aardig idee om aandacht te trekken door olifant Tuffi in de plaatselijke zweeftram te duwen. Tuffi was daar niet blij mee. Bij de eerste poging rende ze al trompetterend door de wagon. Toen moest ze nog een keer en dat was teveel gevraagd. Tuffi brak dwars door de buitenwand en stortte tien meter naar beneden in de Wupper. Hoewel de rivier ter plekke maar vijftig centimeter diep is, had ze wonder boven wonder alleen wat schrammen. Door alle tumult raakten wel mensen aan boord gewond.

Het circus Althoff kreeg een boete, maar ook veel meer bezoekers. Toch heeft ze een dergelijke stunt nooit meer herhaald.
Ebel Magnin in penibele situatie (bron: Katholieke Illustratie)

En hoe is het afgelopen met de jonge Ebel Magnin? Goed! De knaap houdt stevig vast aan het touw, tot de ballonvaarder het gevaarte net buiten de stad weer op de grond zet. Zo is de reputatie van het Leidsch Dagblad ook meteen gered. De krant vult er gelijk een flinke kolom mee. Een spannend opgeschreven verhaal, goed voor de oplagecijfers en daarmee is de kous af. 

Ebe Magnin (bron: Katholieke Illustratie)

Vandaag de dag zou de directie direct een stevig onderzoek aan de broek krijgen wegens gebrekkige veiligheidsmaatregelen. Hoe het ook zij: het Leidsch Dagblad plaatst pas vele decennia later de overlijdensadvertentie van Ebel Magnin: hij haalde de hoge leeftijd van 86 jaar.

 

Inmiddels schreef Arti Ponsen op de site van Erfgoed Leiden een mooi en volledig verhaal over de onvrijwillige ballonvaart van Ebeltje Magnin.

Update 22-10-2017: En nu is er ook nog eens een mooie documentaire over Ebel gemaakt door radiomakers Richard den Haring en René van Es. Daarin komt ook Arti Ponsen aan het woord.