Uit dat ding. U ook!

Geen Uitzonderingen! Verbodsbordje op een verlaten tankstation in Zwitserland.
Geen Uitzonderingen! Verbodsbordje op een verlaten tankstation in Zwitserland.

Het rookverbod is een grote gelijkmaker. Er is nog maar één soort roker, want het maakt niet meer uit of je van de sigaar bent, de pijp, shag of sigaret. Dertig jaar geleden was dat heel anders. De maatschappij werd opgedeeld met rookgordijnen en bijbehorende geurvlaggen. Een shagroker zat in een totaal andere wereld dan de sigarenroker; die zag je zelden samen. En hun wereldjes waren intern ook nog eens verdeeld. 

Het wemelde namelijk van de sociale coderingen: rookte je filterloze Gitanes of menthols van Belinda? Daar zat een enorme kloof tussen, dat was het verschil tussen vrijbuiter en Schoevers-meisje. En dan: was je van Drum of Javaanse Jongens? Zoete of de bittere pijptabak? Cubaanse toeters of kleine cigarillos? Aan de roker herkende je politieke kleur, levenshouding en afkomst – of de afkomst waar de roker graag bij wilde horen. Publicist Emma Brunt vertelde daar mooi over op de VPRO-radio, klik daarvoor hier.

En zo kon het dat een sigaren- of pijproker zich niet herkende in een rookverbodsbordje met enkel een ordinaire sigaret erop. Dat die dacht: ‘maar ik rook een dure panatella van Hajenius, doodzonde om die te smoren.’ Of: ‘mijn pijp kan prima doorsmeulen op een laag pitje.’ Daarom zijn toen waarschuwingen gemaakt zoals linksboven. Zodat duidelijk was: uit dat ding! Of het nou kort, dik, dun, krom of recht is, dat maakt niks uit: uit, uit UIT! Dat geldt ook voor u! Ik schoot de foto op een verlaten tankstation in Zwitserland. Anno 2012 is dit natuurlijk pictogrammen-overkill met teveel informatie. 

Cor Galis met onafscheidelijk sigaartje.

En over de VPRO gesproken: in 1981 was dat misschien de eerste omroep die een lans brak voor een rookvrije openbare ruimte, bij monde van de mooiste radiostem van Nederland, Cor Galis.

Uit, uit uit! CorGalis