Zug Richtung DDR

Trein naar de DDR
Trein naar DDR vanaf Amsterdam CS in 2012 (foto: M. Minkema)

De trein naar de DDR vertrekt vanaf spoor 11a. Daar kijk je van op, want het is 2012 op Amsterdam CS en Oost-Duitsland bestaat al 22 jaar niet meer. Toch staat het er echt; de vertrektijd is 21:04.

Nou, ik zou instappen. Meteen. Nog even naar huis bellen en hup, m’n mobiel uit het raampje gekieperd, want anachronismen zijn levensgevaarlijk bij tijdreizen – en ik wil wel een retourtje natuurlijk. De DDR was niet een ideaal reisoord, maar wel interessant – en ik heb als puber op schoolreis in 1984 niet goed genoeg rondgekeken in Oost-Berlijn.  

Trein naar DDR vanaf Amsterdam CS in 2012 (foto: M. Minkema)

Maar wat is dit echt? Een grap van een verveelde operator in het reisinfo-centrum? Een subversieve actie van een in Ostalgie grossierende hacker? Ik denk eerder iets prozaïsch: een bug in de digitalisering. Alle NS-stations hebben een afkorting voor intern gebruik, en DDR betekent Dordrecht. Door een foutje is dat vakjargon doorgesijpeld in de publieksinfo.  

Toch kan ik dat zelf niet geloven. Want er zijn honderden stations in Nederland, met onschuldige afkortingen als BLL (Bloemendaal), HNO (Heino) en MT (Maastricht). Hoe komt juist de DDR verzeild in deze mix-up? Nee, dit is geen toeval. Er zit vast een poëet achter het toetsenbord. Want ook al is er geen trein, ze is toch beladen met de gedachten van iedereen die dit leest.