Curriculum

Ik ben geboren in Utrecht op 23-07-1968 en opgegroeid in Rolde en Drachten. Na mijn middelbare schooltijd woonde ik een jaar in Amerika en volgde daarna de opleiding Journalistiek in Kampen en Utrecht, die ik in 1992 afsloot in de specialisatie Geschreven Pers.

Radio

Intussen was ik in 1989 via een stage bij de VPRO-radio terecht gekomen, waar ik sindsdien vele jaren werkte als radiomaker – en tussendoor bijdroeg aan televisie en de VPRO-gids. Ik was onder meer medewerker van totaal-radioprogramma Het Gebouw, kunsten-radiomagazine Kunstclips (later Kunstwacht), de Dinsdag op 5, De Ochtenden, MaDiWoDo-VPRO en De Avonden. Ook verzorgde ik jarenlang een eigen verhalen-uur in de nacht: Donkere Materie. Eind 2005 presenteerde ik Brusselse Kermis, een televisie-serie over de EU. In 2009 was ik aan boord van de clipper Stad Amsterdam, die de wereld rondzeilde voor het Beaglemultimedia-project, en vanwaar ik verslag deed voor Radio 1 en de VPRO-Gids. Vanaf zomer 2011 tot eind 2013 was ik gastheer bij Studio Idzerda, het enige slow-radio-programma op Radio 1.

Documentaires

Daarnaast maakte ik vele radio-documentaires in binnen- en buitenland voor VPRO’s Passages Passanten, De Documentaire op 5, Ongehoord, OVT, RVU-Radio, Holland Doc en NPO Radiodoc in Tsjechië, Polen, India, de VS, Oeganda, op Cyprus, in Ierland, Italië, Denemarken, Finland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, en zeer vaak Groot-Brittanië, Duitsland en België. Ook maakte ik lange portretten van correspondenten van Wereldnet in Wit-Rusland, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Litouwen, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Hong Kong en op Malta.

Verhalen

Vanaf 1994 publiceerde ik regelmatig artikelen in de VPRO-Gids. Bijvoorbeeld over de cultureel-historische achtergronden van fenomenen als tuinkabouters, koekoeksklokken en de Bimbobox. Maar ook over media in binnen- en buitenland: Doctor Who en Sir Patrick Moore van de BBC en televisie in nieuwe EU-lidstaten. Ik liep langs de taalgrens in België, volgde Freek de Jonge op tournee in Vlaanderen, onderzocht de deeltjesversneller LHC bij CERN in Genève en de geschiedenis van het Philips NatLab in Eindhoven en bezocht het prinsdom Sealand voor de kust van Engeland.

Prijzen

In 2001 ontving ik de eerste Grenzeloos Geluid-prijs voor mijn radio-documentaire Een Wereldrijk aan Draden, over de resten van het onderzeese telegrafie-stelsel van het Brits imperium.

En in 2006 ging de Zilveren Reissmicrofoon naar het langlopende culturele radioprogramma De Avonden, waar ik jaren aan meewerkte.

Voor mijn artikel over de Drijvende Brandkast kreeg ik in 2015 de L.H. Tholen Trofee van de Stichting Nederlandsch Maandblad voor Philatelie.

En daarnaast

Ik heb vele stagiaires en beginnende documentaire-makers begeleid. Verder werkte ik incidenteel mee aan VPRO’s Backstage, het VPRO-televisieprogramma Waskracht, VPRO-Thema-avonden en schreef ik een enkele keer voor Het Parool. Ook droeg ik bij aan verschillende publicaties over radio en beeldende kunst. Ik maak audiotours en ben presentator bij kunstprojecten en culturele evenementen. Van 2008 tot 2011 was ik jurylid voor de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek.  Ook ben ik oprichter van Stiboor, de Stichting ter Bescherming van Openbare Oren, die zich inzet voor mooier geluid in de wereld.