Nanus Hortorum Vulgaris

Van het web geplukte Zipfel (kaboutermuts).
Van het web geplukte Zipfel (kaboutermuts).

Bestaan kabouters? De meningen zijn verdeeld. Hoewel ergens in een kluis in Ierland voldoende bewijs schijnt te liggen: een heus kabouterschoentje. Maar bijna niemand krijgt dat schoentje te zien, en zo hoort het ook. Want zodra je magie kunt beetpakken, verliest ze alle spanning en bekoring.

Of niet? Hoe zit het met de nanus hortorum vulgaris, oftewel de ordinaire tuinkabouter? Is deze telg van de illustere sprookjesfamilie inderdaad doodgeslagen door z’n materialisatie? In ieder geval voor schrijvers, die hun Puk, Pinkeltje of Piggelmee liever tot ongrijpbare stads-, trek- of boskabouters maakten. Karakters die gevangen blijven achter de regels en in het hoofd. Maar toch. Onderschat de tuinkabouter niet, die in traag maar gestaag tempo de aardbol verovert. Er staan al vele miljoenen en jaarlijks komen daar tallozen bij.
Vooruitlopend op de radio-documentaire De Tuinkabouter Leeft verscheen in de VPRO-Gids een omslagartikel over de (tuin)kabouter als handel, als symbool, als bron van verwondering, studie, ruzie en smokkel, onder de titel Bestaan Kabouters?
Omslag en vormgeving: Joop Smit voor de VPRO-Gids.