Beagle Berichten

De Stad Amsterdam heeft 10 kilometer tuigage (foto: Anthony Smith)
De Stad Amsterdam heeft 10 kilometer tuigage (foto: Anthony Smith).

Belangrijkste advies bij zeeziekte: niet lezen. De reisbibliotheek staat praktisch onaangeroerd in de longroom van de clipper Stad Amsterdam. In de hoeken zitten ze voor zich uit te staren, de bleke snoeten die hun maag onder controle proberen te houden bij windkracht acht. Of ze liggen in hun hut, waar het zeewater langs de patrijspoorten kolkt als in een
wasmachine. Ik ben één van hen.

Zo begint het eerste Beagle Bericht vanaf de Stad Amsterdam, het bijna tachtig meter lange zeilschip dat in het kielzog van Darwin de wereld rondvaart. Tussen 13 september en 22 november 2009 verschenen zeven Berichten van mij in de VPRO-Gids, die op deze pagina staan verzameld.
Trilhaardiertje, gevangen vanaf de Stad Amsterdam (foto: Wim van Egmond).

13-9-2009: Plankton

De lange reis over zee begint. Alleen al in de bovenste meters van de oceaan zit meer leven dan in het oerwoud van wortel tot kruin. Je moet wel goed kijken om dat te zien

Het hagedisje Podarcis/Lacerta Dugesii komt alleen voor op de Portugese Selvagem eilanden en Madeira (foto: John Francis).

20-9-2009: De Verstekeling

Op weg naar de Canarische Eilanden ontdekken we een ongenode gast aan boord. Lacerta degusii is een Portugees hagedisje op zoek naar nieuw land. Heel erg Darwin, en ook heel erg verboden in de 21ste eeuw.

Microbioloog William Broughton op stofjacht in de mast van de Stad Amsterdam (foto: Remco Bikkers).

27-9-2009: Stof

Vanaf Tenerife reizen twee microbiologen mee. Ze hopen op stof dat aan komt waaien uit de Sahara. De bemanning vreest voor Afrikaanse bootvluchtelingen.

De doldrums: woestijn op zee (foto: Steve/Beagle).

4-10-2009: De Doldrums

Bij de evenaar is de zee soms spiegelglad. Wekenlang kan je ronddobberen in het niks. Gelukkig hebben we een motor. Maar mogen we die wel gebruiken?

De praalsteek van kapitein FitzRoy (foto: Marten Minkema).

11-10-2009: De Steek van Kapitein FitzRoy

Charles Darwin was eigenlijk alleen maar te gast op de Beagle. Kapitein FitzRoy was de baas. Wij hebben zijn steek aan boord, en die valt bijna in zee.

Zeewatervlo, uit het water geschept bij het Portugese eilandje Selvagem Grande (foto: Wim van Egmond).

18-10-2009: Witte Stip

Vanuit het vliegtuig naar Nederland zien we de Stad Amsterdam varen. Het is maar een stipje in de blauwe vlakte; net een micro-organisme.

De reuzenluiaard Megatherium (bron: Wikipedia).

22-11-2009: Zandstorm

Voor een tweede maal vlieg ik naar het schip, dat nu voor anker ligt bij de Argentijnse havenstad Bahia Blanca. Halverwege komt het vliegtuig in een zandstorm terecht. Er klinken rare geluiden uit de motor en de passagiers maken zich zorgen. Maar ik blijf rustig door de gedachte aan een uitgestorven reuzenluiaard.