Bruto Nationaal Geluk

Bloemgeworden levensgeluk (foto: Marten Minkema)
Bloemgeworden levensgeluk (foto: Marten Minkema)

Den Haag bezuinigt, pensioenen verdampen en het westers kapitalisme blijkt niet zo stabiel als gedacht. Is Nederland aan het verarmen? Niet als we groei voortaan anders meten. Het bergstaatje Bhutan ging ons voor. Zijn we klaar voor het Bruto Nationaal Geluk? Voor de VPRO-Gids deed ik onderzoek door het land in een vierdelige serie.

Het is hoe dan ook hoogste tijd voor een nieuwe definitie van welvaart. Los van het Bruto Nationaal Product (BNP), het heilig verklaarde economisch groeicijfer. Want als de economie niet groeit, dan is er meteen paniek. Helaas is productiegroei zonder schade aan het milieu nog niet mogelijk met de techniek van nu. De ecologische voetafdruk van Nederland is bijvoorbeeld 3,4 aardbollen. Dat betekent dat 3,4 aardbollen nodig zijn als iedereen zou leven als wij. Dus moet de economie eigenlijk krimpen, om te beginnen in de landen met de grootste voetafdrukken. Die boodschap is taboe. Maar niet in deze artikelen.
Feest in de Uitenboschstraat in het Alkmaarse Oud-Overdie, want voetbalclub AZ is kampioen. (foto: www.azfanpage.nl)

5-9-2010: Verloren Geluksgevoel

Het Alkmaarse Overdie is een volkswijk. Ze hebben hier belangrijke kennis die elders al helemaal is verdwenen: over burenhulp. Is daar nog iets van te redden voor nu en later?

Roadblocks in de Waalrese villawijk Lisseven. (foto: Marten Minkema)

12-9-2010: Weg met het Groeigeloof

Hoeveel geld is nodig om gelukkig te zijn? Ik vraag het in de Waalrese miljonairswijk Lisseven. En econoom Roefie Hueting waarschuwt voor de gevaren van een almaar groeiende economie.

Bewoners van eco-wijk Lanxmeer in het verlengde van hun achtertuin: 'mandelig' (gemeenschappelijk) gebied. (foto: Marten Minkema)

19-9-2010: Ecologisch Totaalconcept

In eco-wijk Lanxmeer in Culemborg lijkt de consumptiemaatschappij ver weg. En door al dat uitbundige groen vergeet je de drukte buiten. Maar het is een fragiel paradijsje, want ook hier zie je steeds meer auto’s.

De laatste caravangasten van Terherne vissen met uitzicht op de nieuwbouw van watervilla's. (foto: Marten Minkema)

26-9-2010: Koude Sanering in Kameleondorp

Het Friese Terherne was een vakantiedorp voor iedereen. Nu moeten de caravans plaatsmaken voor dure watervilla’s. Er is gekozen voor upgraden en het grote geld. Maar is het wel een keuze? En wat doet dit met het dorp?