Circus Wereld Expo (1)

Expo2000 in Hannover. Een 'heile Welt', maar let op die ene kapotte lamp (bron: wikimedia)
Expo2000 in Hannover. Een 'heile Welt', maar let op die ene kapotte lamp (bron: wikimedia).

2010 was het jaar van de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Zo’n mega-manifestatie is het ultieme decor, want hoe je er ook omheen loopt: er is geen achterkant. Toch blijft het nep. Zoals de Expo 2000 in Hannover. Dat zou het feestje worden van en voor alle inwoners van Hannover. Maar die zag je niet, want de Expo stond verstopt achter hoge hekken ten zuiden van de stad en was alleen toegankelijk tegen flinke entree.

En het zou de eerste Wereldtentoonstelling worden van de recycling. Maar na afloop bleken gebouwen en grond moeilijk verkoopbaar. Er kwam dus weinig terecht van hergebruik; het bejubelde Nederlands paviljoen van architectenbureau MVRDV bleef als een tochtige holle kies achter in het landschap. Van tevoren was dat al voorspeld, maar de pr-machine overschreeuwde alle kritiek.
Het geroemde en harteloos verlaten Nederlands paviljoen (foto: Roberta F. / wikimedia).

In Shanghai was het vorig jaar nog grootser en zo mogelijk nog meer gecontroleerd. En ook nu weer was duurzaamheid een sleutelwoord. En ook nu weer moest de lokale bevolking flink betalen om binnen te komen. En het is te hopen dat de achtbaanarchitectuur  van het Nederlands paviljoen van John Körmeling meer toekomst heeft dan het ecologisch verantwoorde hamburger-gebouw van MVRDV.

Terug naar de Expo 2000. Vlak voor de opening bezocht ik Hannover voor de VPRO-Gids. En probeerde door de opgeklopte sfeer heen te prikken die eigen is aan dit soort enorme evenementen. In het Hannover van 2000 of het Shanghai van 2010; dat maakt weinig uit. Lees waarom in Hallo, hier Hannover.
Vormgeving: Piet Schreuders voor de VPRO-Gids.