De Bimbobox

Détail van de VPRO-Gids cover over de Bimbobox, ontworpen door Tzenko Stoyanov (www.tzenko.com).

Een aapjesorkest is van alles tegelijk. Magisch en knullig, vrolijk en droevig, kleurrijk en stoffig, avontuurlijk maar repeterend en o ja: erg verslavend. Ik was als kind dol op de Bimbobox, en met mij hele generaties die opgroeiden in de jaren zestig en zeventig. Waar zijn die kasten gebleven?

Apenorkesten stonden bij de roltrappen van iedere V&D, in speeltuinen en dierentuinen. De aapjes hielden zich doodstil tot je een muntje ingooide. Dan startte een sleets Mexicaans muziekje en kwamen ze ratelend tot leven. De hele wereld van de Bimbobox zat in een glazen kastje met dit handjevol aapjes, nepgras, een paar palmen,  spiegels en gekleurde lampjes. En toch leek die wereld veel groter.

Deze Bimbobox is ten prooi gevallen aan woestijnvorming en wacht op betere tijden in het zenuwcentrum van de aapjesorkesten te Illertissen, Duitsland. (foto: Marten Minkema)

En dat klopt, want achter de Bimbobox schuilt een hele geschiedenis vol inventiviteit, avontuur en overmoed. Voor de radio en de VPRO-Gids reisde ik naar de geboorteplaats van al die apen, tot de plek waar ze nu met vele honderden wachten op nieuw publiek. Lees het in:

Het Einde van de Bimbobox