Reddeloze Reportage

Het Gebouw aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum
Het Gebouw aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum

Maart 1989 begon mijn stage bij het roemruchte radioprogramma Het Gebouw van de VPRO. Dat ging niet goed; ik was ongeschikt voor de nieuwsredactie.

Geen punt, vond regisseur Peter Flik. Hij bedacht de Reddeloze Reportage. Dat was een wekelijkse rubriek waarvoor we samen op pad gingen om een onmogelijke vraag te beantwoorden. De rolverdeling was heel natuurlijk: Peter Flik als ouwe rot en ik als totale beginneling met ontregelende invallen. Die werden vaak ingefluisterd door Peter, want inhoud en vormgeving waren helemaal van zijn hand.
Schlegels Gaviaal, ook wel Onechte Gaviaal genoemd (bron: www.wikimedia.org)

Voor de eerste Reddeloze Reportage reisden we op 20 juni 1989 naar Artis. Daar woonde een vijftigjarige gaviaal die nooit een naam had gekregen. Waarom niet? Luister naar:

Schlegels Gaviaal Schlegels Gaviaal
Peter Flik

We hebben bijna vijftig Reddeloze Reportages afgeleverd. Uiteindelijk werkte de rolverdeling niet meer, want ik kreeg gaandeweg door hoe je radio maakt en ben niet meer zo reddeloos, althans: meestal. Peter Flik was een geweldige leermeester en is inmiddels een dierbare vriend. Elders op deze site meer van en over hem.