Lawrence Malstaf

Lawrence Malstaf in het oog van zijn Nemo (foto: Galerie Fortlaan 17)
Lawrence Malstaf in het oog van zijn Nemo (foto: Galerie Fortlaan 17)

Klokken die zwevend aan een touwtje onder ballonnen bungelen. En enorme tollen die met elkaar dansen. Of een storm van witte bolletjes zoals hiernaast. Zelf zit je dan in alle rust op een stoel in het oog van die storm. Het zijn allemaal kunstwerken van de Belg Lawrence Malstaf. Hij heeft de Kunst en Techniek-prijs 2008 gewonnen. Dat is een jaarlijkse onderscheiding van het bedrijf Witteveen+Bos, een groot ingenieursbureau in Deventer. John Körmeling en Theo Jansen waren eerdere winnaars..

De overeenkomst tussen de prijswinnaars is dat ze allemaal technisch vernuft inzetten om hun werk vorm en diepgang te geven. Zo bouwt Malstaf zogenaamde anti-automaten. Ik zat vanaf zomer 2008 in de jury van de techniekprijs en zocht hem op in zijn atelier in Deinze bij Gent voor VPRO’s De Avonden:
Lawrence Malstaf LAWRENCE MALSTAF
Lawrence Malstaf kwam op 13 november 2008 zijn Witteveen+Bosprijs ophalen in de grote Deventer Lubuinuskerk. Terwijl zijn zwevende klokken onder de gewelven hingen aan witte heliumballonnen, die traag ronddwaalden door de enorme kerk. Ballonnen die volkomen onvoorspelbaar eerst tientallen meters stegen tot aan de dakbogen, om dan weer te dalen tot in de nekken van het publiek.
Multi-maal Shrink in Deventer (foto: M. Minkema)

En links de demonstratie van Shrink. Dat is een dubbel scherm van twee plastic zeilen, waartussen iemand zich luchtdicht kan verpakken. Je kruipt tussen het plastic en een pomp doet de rest. In je handen hou je ter hoogte van het gezicht twee buizen vast. De ene buis zuigt lucht weg, de andere buis blaast lucht. Met je duimen kun je de twee stromen afsluiten of openzetten en zo zelf bepalen hoe strak het apparaat jou vastzet.

Het schijnt een heerlijk gevoel te geven, vaak omschreven als baarmoederlijk. Zelf uitproberen? Of liggend onder een kogelvrij venster recht omhoog in een meterslange plexiglas buis kijken, waar koffieschoteltjes met daverend geweld langs en tegen elkaar worden geblazen? Malstaf exposeert regelmatig.
Kijk voor meer op zijn site: Lawrence Malstaf