Aap op Driewieler

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar nog geen veertig jaar geleden mocht je een gorilla als huisdier houden. Of een meterslange krokodil, of een luipaard: het kon allemaal achter de voordeur. Nu staat zoiets hoog op het lijstje ‘Dingen die we Niet meer Doen’.

Pas in 1977 kwam de eerste Nederlandse lijst met verboden huisdieren. Waarop dus die gorilla, en orang-oetans en chimps. De lijst werd gaandeweg steeds langer, met – als voorlopig sluitstuk – het verbod per 15 september 2015 op het houden en tonen van olifanten en tijgers in het circus. Wat blijft zijn jeugdherinneringen aan wilde privé-dieren thuis of bij mensen in de straat.
Orang-oetan Likoe in 1971 op een driewieler met Henri Campen in de Haagse Gerard Reijnststraat.

Zo had mijn vriend en radiomaker Mat Wijn begin jaren zeventig wel een heel bijzonder geval om de hoek in de Haagse buurt waar hij opgroeide. In de keurige Gerard Reijnststraat woonde een meneer met een gorilla en vijf orang-oetans in een benedenwoning. Geen idee hoe dat was afgelopen. Om dat uit te zoeken, maakten we een documentaire voor NPO Radiodoc waarin Mat omkijkt in verbazing. Hoewel: hij vond er indertijd niks vreemds aan, dus waarom dan alsnog verbazing? Apen hoorden er gewoon bij. Samen met De Aap op de Driewieler verscheen het artikel Aap in Huis

De laatste tien of elf grote exotische dieren in privé-bezit – waaronder een handvol circusolifanten – dreigen door de nieuwste wetgeving gescheiden te worden van hun baasjes. Ze mogen vanaf januari 2016 niet meer meereizen met het circus, dus waar moeten ze naartoe? De circuswereld is boos en wil een uitzonderings- of (als het echt niet anders kan) uitsterfregeling, maar Den Haag lijkt daar niet over te willen praten.