Beagle

Clipper Stad Amsterdam op 20 september 2009 in de haven van Praia, hoofdstad van de Kaapverdische Eilanden (foto: Marten Minkema)
Clipper Stad Amsterdam op 20 september 2009 in de haven van Praia, hoofdstad van de Kaapverdische Eilanden (foto: Marten Minkema).

In 2009 en 2010 zeilde een driemaster de wereld rond onder het motto ‘In het Kielzog van Darwin’. Dat was een ambitieus project van de VPRO, Canvas en Teleac. In acht maanden tijd volgde de klipper Stad Amsterdam de exacte route van de HMS Beagle, de brik waarmee Charles Darwin tussen 1831 en 1836 alle dieren, planten en indrukken verzamelde waarmee hij in de daaropvolgende decennia zijn evolutietheorie handen en voeten zou geven.

Het Beagle-project was multimediaal en ik reisde een tijdje mee als verslaggever voor de radio en de VPRO-Gids. Op de Beagle-site was de zeiltocht live te volgen en mijn items zijn hier te vinden. Alle Gids-artikelen staan elders op deze site.
Dekleven aan boord van de klipper Stad Amsterdam.

Van de radio-reportages wil ik één hier laten horen. Hoe is het om lange tijd op zo’n schip te varen? Je zit letterlijk opgescheept met tientallen journalisten en bemanningsleden, twee groepen die ieder met een eigen klok leven.

De ene ploeg kijkt steeds uit naar de volgende televisie-deadline en zit soms dagen zonder internet. De andere groep leeft naar een ijzeren wachtschema en de nukken van het weer. Wat doet dat met mensen? Luister naar ‘Leven op  het Beagle-schip’:
Leven op de Klipper LEVEN OP HET BEAGLE-SCHIP
Dit verveelt nooit: liggen op het dek en kijken naar de bollende zeilen van de Stad Amsterdam.

De Stad Amsterdam vertrok in tweehonderdste geboortejaar van Charles Darwin (1809-1882) en honderdvijftig jaar sinds zijn publicatie van On the Origin of Species, het boek dat een wereldwijde schokgolf veroorzaakte. De mens was opeens van zijn sokkel gegooid en sindsdien zijn we deel van een evolutionair proces, dat al lang voor ons aan de gang was en ook na ons gewoon door zal gaan. Darwin zelf heeft altijd grote moeite gehad met wat hij beschouwde als zijn ‘moord op god’.