De Helm

De helm van flg. Anton Schubert.

Iedereen heeft thuis wel voorwerpen die zijn bewaard omdat er een persoonlijk verhaal aan zit. De haarborstel van oma, het eerste kinderschoentje. Maar wat deed die Duitse helm uit de oorlog toch bij ons thuis in de verkleedkist?

Die vraag stelde ik me pas als volwassene. Als kind zag ik de helm enkel als spannend speelgoed om buiten mee rond te rennen, met in de hand zo’n beige pvc-pijp om pijltjes van gerold papier en witte sneeuwbessen mee weg te blazen. De helm zou van een dode Duitser zijn geweest, meer wist ik niet.
Binnenkant van de Duitse helm van flg. Anton Schubert.

Maar toen ik eenmaal een naam in de helm ontdekte, groeide langzaam de nieuwsgierigheid. En ten slotte wilde ik alles over flg. Anton Schubert weten. Wie was hij? Hoe kwam hij aan zijn einde en wat heeft mijn familie daarmee te maken? Luister naar een persoonlijke speurtocht voor VPRO’s OVT, die leidt naar de zwarte, laatste oorlogsdag in het Friese dorp Ureterp.

Ureterp, april 1945. Helemaal rechts op de Canadese rupswagen staat mijn vader Jacob Jan Minkema met  jeugdvriend Wieger Gorter (archief familie Onbelet)

Met dank aan geluidskunstenaar Mat Wijn en radio-technicus Berry Kamer.

Bij de uitzending schreef ik ook een artikel in de VPRO-Gids, dat u kunt lezen door hier te klikken.