De Tuinkabouter Leeft!

Vermoorde onschuld? (bron: www.wikimedia.org)
Vermoorde onschuld?

Bestaan kabouters? Jazeker. Maar je moet er wel oog voor hebben. Pas dan gaan ze leven, en allereerst in onze eigen tuin. Want de tuinkabouter is niet zomaar een stuk aardewerk. Het is een oeroud archetype dat staat voor onze verbondenheid met de grond, met het aardse. Niet meteen overtuigd? Luister maar.

De Tuinkabouter leeft! DE TUINKABOUTER LEEFT
Aan het woord komen: wetenschappers en buitenlui, kabouterbouwers, douaniers en natuurlijk ook de tuinkabouter zelf – vertolkt door Joost Belinfante, die ook de muziek componeerde bij deze unieke documentaire. Let wel: met louter tuingereedschap als instrumenten. bij deze uitzending hoort ook een artikel, lees dat hier.
Kopietjes met beschermde kabouters, rechtstreeks uit de la van het Duitse Zollamt op de grens met Polen.

Hiernaast nog wat kopietjes met een merkwaardige achtergrond. Ik kreeg ze van een Duitse douanier aan de Oder, die vertelde over zijn gevecht tegen Poolse smokkelkabouters. In 1994 lag Polen nog buiten de Europese Unie, en het land krioelde van nagemaakte kabouters. Hele karrenvrachten staken ongemerkt de grensrivier over. Daarom had die douanier fotokopietjes van alle beschermde Duitse modellen in zijn la. Let wel: diep weggestopt in die la, want veel aandacht kregen de kabouters niet. Het Zollamt had de handen vol aan illegalen van vlees en bloed die wekelijks verdronken in de Oder. Mensen die stierven tijdens hun vlucht naar een beter leven in het westen. Ik mocht wat kabouterkopietjes meenemen – de originelen, hij wilde er van af. De kaboutersmokkel heeft vast nog jarenlang gebloeid.

En dan nog dit. Tuinkabouters zijn wereldwijd het slachtoffer van vernielzucht, spot, smokkel en ontvoering. Vandaar de Internationale Vereinigung zum Schutz der Gartenzwerge, opgericht door nanoloog Fritz Friedman.