Europeana

De Ontvoering van Europa (detail) van Rembrandt van Rijn, 1632
De Ontvoering van Europa (detail) van Rembrandt van Rijn, 1632

Is er iets dat alle Europeanen met elkaar verbindt? De EU is politiek zwak, economisch in verval en Brussel roept geen warme gevoelens op. Dus daar krijg je geen eenheid mee. Maar dan onze gemeenschappelijke kunst en cultuur! Zes regeringsleiders (waaronder Chirac, Schröder, Zapatero en – jawel – Berlusconi) pleitten in 2005 voor een overkoepelende website van al het Europese cultuurgoed. Dat werd Europeana.eu.

Nog niets van gehoord? Dat kan, want Europeana is nog niet af. De site staat wel online, maar is nu – februari 2011 – nog steeds niet echt van start; zit nog steeds in het beta-stadium. En eigenlijk is Europeana nooit af, want het is een portalsite die niets anders doet dan toegang geven tot het gedigitaliseerde erfgoed in duizenden Europese musea, archieven en bibliotheken. Dat digitaliseren kost miljarden en er zijn enorme problemen met auteursrechten. Luister naar de reportage die ik januari 2010 maakte voor Holland Doc Radio:
De Lange Weg naar Europeana DE LANGE WEG NAAR EUROPEANA
Europeana heeft ook een Nederlandse kant. Balkenende zat niet bij het clubje founding fathers, maar in Den Haag zetelt wel het zenuwcentrum van het project. Op een fris gerenoveerde verdieping van de Koninklijke Bibliotheek werken ruim dertig redacteuren uit vele Europese landen van binnen en buiten de EU aan het vullen van de site.
Begin 2011 staan 15 miljoen items online. Maar dat is nog maar een beginnetje, want het potentieel voor de komende jaren loopt in de honderden miljoenen items, en is vast meer dan een miljard.