Reis naar de Zeebodem

Het grootste deel van Nederland ligt onder water, in de Noordzee (foto; Cor Kuyvenhoven)
Het grootste deel van Nederland ligt onder water, in de Noordzee (foto; Cor Kuyvenhoven).

De Nederlandse Noordzee is anderhalf keer groter dan ons vasteland. Onder water is het licht bijzonder, stikt het van het leven en liggen wildernissen waar de Veluwe zo drie keer in past. En bijna geen mens die er komt. Onbekend maakt onbemind. En daarom bericht vanaf de zeebodem.

Reis naar de Zeebodem REIS NAAR DE ZEEBODEM
Deze documentaire is uitgezonden door Holland Doc op Radio 1 en gelijktijdig verscheen een artikel in de VPRO-Gids.
Er is maar weinig aandacht voor de Noordzee. Je hoort wel over visquota, olie en windmolenparken, maar zelden over de schoonheid onder water. Stichting de Noordzee wil daar wat aan doen. Er is ook een Ecologische Atlas van de Noordzee, te bestellen bij Imares. En voor een virtuele duik kun je hier terecht.
Grote woeste zee op 18 bij 24 cm van Cees Keeman.

Zelf kijk ik iedere dag naar de Noordzee. Boven de kraan in de keuken hangt dit kleine werk van kunstschilder Cees Keeman uit Beverwijk. Ik ging soms bij hem langs om radiogesprekken te voeren over de zee.  Cees schilderde het liefst zeeën zonder iets erop. Geen schepen, geen vogels, niks. Alleen water. En als er dan toch een schip op moest, dan een schip in nood. Maar dit is dus zo’n zee zoals hij die het liefst had.

Hoe klein het schilderijtje ook is: de golf is wel vijftien meter hoog. Dat vertelde hij er duidelijk bij, want als kijker en landrot heb je natuurlijk geen enkel referentiepunt. Keeman overleed in 1997. Hij is kort te beluisteren in de vierde aflevering van Het Grafstenen Tijdperk.
Met dank aan ondernoordzee-fotograaf Cor Kuyvenhoven voor de duikfoto.