Brusselse Kermis

Schaars enthousiasme voor de Europese zaak
Schaars Europees enthousiasme in Berlijn.

Ook eind 2005 stond de Europese Unie er al niet goed voor. Nederland had per referendum net tegen de Europese grondwet gestemd. Er was argwaan en irritatie vanwege doorgeslagen regelgeving, over het nieuwe lidmaatschap van veel Oosteuropese landen en over de onderhandelingen met Turkije. Maar er was ook een onberedeneerd gevoel van onbehagen. Kwam dat door onwetendheid? Of ging de EU echt te ver met het smeden van Europese eenheid? 

De VPRO besloot dat uit te zoeken en een programma te maken over het complexe Europees bestuur. Dat werd Brusselse Kermis, naar een idee van Jan van Friesland en Wim Schepens. En ik mocht presenteren. 
Logo van Brusselse Kermis

Brusselse Kermis heeft nog geen drie maanden bestaan, van oktober 2005 tot januari 2006. Veel te kort om wortel te schieten. Maar in de negen uitzendingen zijn toch een hoop hoeken van het EU-apparaat belicht. Anno nu is de onwetendheid over Brussel nog even groot en is onverminderd behoefte aan programma’s die op frisse en diepgravende manier onderzoek doen naar de EU als Brusselse Kermis indertijd.

Update 17 mei 2009: Inmiddels zijn weer verschillende nieuwe programma’s op televisie over de EU, waaronder De Slag om Brussel van de VPRO. Belangrijk, want op 4 juni zijn de nieuwe verkiezingen voor het Europarlement.

Begrijpelijke kijk op de Europese actualiteit.

Update 17 juni 2009: De dag na de verkiezingen zijn alle series en thema-uizendingen over de EU weer verdwenen als sneeuw voor de zon. Je zou bijna denken dat de omgang met ‘Europa’ hier zo plat is als een dubbeltje. Het thema lijkt alleen goed voor binnenlands gebruik door politieke partijen die snel willen scoren. En Hilversum loopt op zo’n moment keurig in de pas met Den Haag, terwijl de omroepen juist de continuïteit van de Europese berichtgeving in de gaten moeten houden. Heel jammer en vooral heel provinciaals allemaal. Er is nog een lange weg te gaan, maar: furchtlos weiter