Snelwegmuseum

De allereerste snelweg was de AVUS uit 1921 in Berlijn, eigenlijk meer een testcircuit van 8,3 km. Daarna volgende de autostrada Milaan-Varese in 1924 en de Autobahn Keulen-Bonn in 1932. Hitler is dus niet de uitvinder van de snelwegen. Hier een Nazi-fantasieplaatje met links het Autobahn-kunstwerk 'Denkmal der Arbeit' van Josef Thorak.

De snelweg is een plek. Een plaats waar je kunt verblijven, met een eigen geschiedenis, tradities, bouwstijlen en streekgerechten. Kunstenaar Melle Smets van collectief G.A.N.G. kwam op het uitstekende idee om al die snelwegcultuur te verzamelen en onder te brengen in een mobiel Snelwegmuseum.

Het museum bestaat uit een aanhanger met uitklapbare panelen die overal kan worden neergezet: bij een pompstation of motel, op een desolaat parkeerterrein of midden in een klaverblad.
Het Snelwegmuseum bestaat uit een uitklapbare aanhanger.

Melle vroeg Mat Wijn en mij om er een audiotour bij te maken. Het hele museum staat ook online, inclusief audio. Kies daarvoor collectie, selecteer een thema en klik op de bijbehorende mp3.